VERİ ANALİSTİ NEDİR,NE İŞ YAPAR?VERİ ANALİSTİ NASIL OLUNUR?

Merhaba sevgili okurlarım. Sizinle bir süre görüşemedik çünkü yoğun bir dönemdeydim. Staj başvurularını yaptığım bir dönemde olduğumdan yoğun bir haftaydı. O halde bugün sizlere anlatmak  istediğim konu “Veri Analisti Olmak”. Başlayabiliriz:)

Veri Analisti, elde bulunan verileri bilgisayarlar vasıtasıyla analiz yaparak sonrasında onları yorumlayarak bilgisayarda kayıt haline getiren kişidir.

İstatistiksel oranları bulmak, verileri analiz etmek ve onları yorumlamak veri analistlerinin işleridir.

Veri analisti olmak isteyen kişilerin analitik düşünme yapısına sahip olması gerekiyor. Bunun için de daha çok analitik alanlarda çalışmak isteyenlerin ve analitik alanlarda eğitim almış kişilerin bu mesleği seçmesi doğru olacaktır.

Bu mesleği tanıttık. Peki, bu mesleği yapabilmek için hangi alanlarda eğitim alınmalı? Biraz da bunun üzerine konuşmakta fayda var.

Veri analisti bölümü ülkemizde mühendislik ya da diğer fakültelerdeki bölümler gibi tam bölüm adı olarak üniversitelerde bulunmamaktadır. Bu mesleği yapabilecek pek çok bölüm mezunu sayabilirim. Bunlar; yazılım mühendisliği, bilgisayar mühendisliği, endüstri mühendisliği, matematik , istatistik,ekonomi bölümleridir. Bu bölümler genelde bu alan için gerekli istatistik programlarını öğrenmektedirler, bu alanla ilgili dersler almaktadırlar. Bu bölümlerden mezun olan arkadaşlarımız için güzel bir alan olacağını düşünüyorum.

Veri analistleri çalıştıkları kuruma pek çok konuda değer sağlayan kişilerdir. Hem yapısal hem de fizyolojik olarak çalıştıkları kuruma destek olabilecek nitelikteki çalışanlardır.

Veri analistlerinde temel olarak bulunması gereken nitelikler şunlardır; MS Office programlarında üst seviye bilgiye sahip olmak, SPSS gibi istatistik programlarına yatkın olabilmek ve bilgi sahibi olabilmek, üst seviye İngilizce bilgisine sahip olmak ve yeterli derecede teknik bilgiye sahip olmaktır. Çünkü İngilizce olmazsa bu programları kullanmak zor olacaktır.

Bunların dışında pek çok yönde kendilerini geliştirmeleri gerekiyor. Sürekli gelişim halinde ve teknolojiye güncel kalmalıdırlar.

Bugünkü yazımızın sonuna gelmiş bulunmaktayız sevgili okurlarım. Bir sonraki yazıda görüşmek dileğiyle:)

HURİYE BÜŞRA ÖZTÜRK

Yorum bırakın