ARAPÇA TAVSİYELERİ GELİYOR.RÖPORTAJ ZAMANI GELSİN O ZAMAN.İLK OLARAK MEKTEP YAYINLARI’NIN “ARAPÇA’DA TEMEL FİİLLER”KİTABI BAŞTA OLMAK ÜZERE TOPLAM 15 KİTABI OLAN AYNI ZAMANDA BEYPAZARI İMAM HATİP LİSESİ ARAPÇA ÖĞRETMENİ HASAN HÜSEYİN KÖKSAL İLE RÖPORTAJ YAPTIK.KENDİSİNDEN DİL VE YAZARLIK TAVSİYELERİ ALDIM. İKİNCİ OLARAK DA BEYPAZARI İMAM HATİP LİSESİ ARAPÇA ÖĞRETMENİ OLAN MEVLÜT USTAOĞLU İLE DE RÖPORTAJ YAPTIK. KENDİSİNDEN ARAPÇA İLE İLGİLİ TAVSİYELER ALDIM.

Evett sevgili okurlarım. Birazcık ara vermek zorunda kalmıştım.Çünkü bir haftadır Konya’dayım. Artık okulum başladığı için buralardayım. Ama sizin için bir röportajı işlerimin arasına sıkıştırdım. Son zamanlarda Arapça merakı saldı beni. Nedendir bilmiyorum ama merak işte:)) Annemin başını ağrıtıyorum 20 gündür. Ben Arapça’yı nasıl öğreneceğim bana öğret diye.Bunun üzerine Arapça’yı gerçekten iyi bilen birinden bilgiler edinmem gerektiğini düşündüm.Harika bilgilerle yepyeni röportajlarla karşınızdayım. Arapça nasıl öğrenilir? Endüstri mühendisliğinde ikinci dil olarak Arapça’nın önemi nedir? Şu an hangi mesleklerde Arapça önemlidir?Önerilen internet siteleri,kitaplar ve okunması gereken yazarlar kimlerdir? YDS Arapça’da nasıl başarılı olunur?Yazarlık süreçlerinde nasıl başarılı olunur?Bunları merak ediyorsanız tam adresindesiniz. İlk olarak Hasan Hüseyin KÖKSAL ile röportajımızı yaptık. O halde başlayalım.

RÖPORTÖR: Öncelikle röportaj yapmayı kabul ettiğiniz için çok teşekkür ederim. İlk olarak hayat hikayenizden bahseder misiniz?

KİŞİ:İsmim Hasan Hüseyin KÖKSAL. Gaziantep-Gürşehir’de doğdum. Orta ve lise eğitimimi de orada tamamladım.Gaziantep İmam Hatip Lisesi’nde okudum. 1992’de Gazi ÜNİVERSİTESİ Arapça Öğretmenliği’ni kazandım.  1996’da okulu bitirdim. Sonra Nevşehir Ürgüp İmam Hatip Lisesi’nde 14 yıl çalıştım. 2010 yılında Beypazarı İmam Hatip Lisesi’ne atandım.

RÖPORTÖR: Arapça denince aklınıza ilk olarak ne geliyor?

KİŞİ: İlk olarak aklıma İslam dini geliyor tabi ki.Kur-an’ı Kerim’in Arapça olması ve dini metinlerin Arapça ile yaygınlaşması geliyor aklıma. Sonuçta bir dil bir lisandır. Klasik anlamda bir dilden bahsedebiliriz.

RÖPORTÖR: Arapça’nın diğer dillere nazaran daha zor olduğu gibi bir kanı var öğrenenler arasında. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?

KİŞİ: Diğer dillerde olduğu gibi alfabe olarak farklı bir harf dizilişi var.Toplam 28 harften oluşuyor ve bunların başta,ortada yazılışlarının bilinmesi gerekiyor. Yazı anlamında böyle bir zorluğu var.Kelime hazinesi bakımından da dünyanın en zengin dili. Yaklaşık 650.000 kelime var. Bir nesneye ait bir kelimeyi 100 değişik kelimeyle kullanabiliriz. Mesela “deve” kelimesinin 100 tane anlamı vardır. Diğer latin dillerine oranla böyle bir farklılığı var.

RÖPORTÖR: Arapça öğrenmeye sıfırdan başlayacak birine bir yol haritası çizmiş olsaydınız nasıl bir yol haritası çizerdiniz?

KİŞİ: Öncelikle kişinin bunu istemesi ve bu konuda çeşitli kaynakları elde ederek ya kurs yoluyla ya da internet yoluyla temel bazı bilgileri alıp ileri derecedeki kurslara katılarak kendisini geliştirebilir. Bunu yaparken sözlükten yardım almalı. Ve daha çok internet üzerindeki değerli çalışmaları takip etmeli. İlerledikten sonra da bol metin ve paragraf soruları çözmeli. Özellikle haberleri takip etmelidir. Beyin,kulak ve göz Arapça’ya aşina olmalıdır.

RÖPORTÖR: Arapça öğrenme maceranız nasıl başladı? Öğrenirken en çok zorlandığınız nokta neydi?

KİŞİ: İlkokuldan sonra Kur-an Kursu’na gittim ve hafızlık eğitimi aldım. Ortaokuldayken o zaman medrese usülü denilen Klasik Arapça ile bu yolculuk başladı. Lise boyunca devam ettim. Üniversite sınavında ilk sene dil düşünmemiştim. 2. sene Arapça’nın İngilizce ile aldığını öğrendim. İngilizce lise seviyesinde iyiydi. Biraz İngilizce çalışarak Arapça Öğretmenliği’ni kazandım. Hafız olduğum için yani ezber yönüm kuvvetli olduğu için zorluk çekmedim.

RÖPORTÖR: Sizce Türkiye’de Arapça eğitimi yeterli mi?

KİŞİ: Ben yeterli olduğunu düşünmüyorum. Üniversitede Arapça okuyup bitiren öğrenci bile kendisini geliştirmedikçe sosyal çevrede hiç bir şey yapamaz. Kendini geliştirmekten geçiyor ana mesele.

RÖPORTÖR: Sizce Arapça’yı hangi meslek dallarının öğrenmesi daha önemlidir?

KİŞİ: Günümüzde Arapça eskiye oranla daha fazla önem arz etmeye başladı. Önceden sadece camilerde ve dini yerlerde ibadet gereği kullanılan Arapça, günümüzde Arap ülkeleriyle yapılan anlaşmalar ve komşularımızın da Irak,Suriye gibi Arap olması bu dilin diğer alanlarda da kullanılmasına itmiştir.Kısacası şu an her alanda kullanılabilir. Bu özelliğe kavuşmuştur. Ticaret ve pazarlama başta olmak üzere. Mühendislik,askeriye,mit örneklerini de verebiliriz.

RÖPORTÖR: Bir endüstri mühendisi adayı olarak Arapça’yı öğrenmenin bana getirisi olacak mı?

KİŞİ: Pazarlama,ticaret alanlarında Arap ülkelerine ileri seviyede ihtiyaç duyulmaktadır. Endüstri mühendisleri açısından özellikle dünyanın büyük şirketlerinde İngilizce’nin yanında Arapça aranan bir özelliktir bence.

RÖPORTÖR:YDS Arapça’da nasıl başarılı olunur?

KİŞİ: Temel bazı dil bilgisi kurallarına hakim olunmalı. Sonrasında ise bol kelime ezberleme, metin ve paragraf okuma yapılmalıdır. Arapça’da Herficel(fiillerin harflerle kullanılışı) konusu çok önemlidir. Bu konuya hakim olunmalı.Ve sürekli gündem takip edilmelidir. Klasikten çok modern Arapça ile ilgili çalışılmalı Arapça için. Çok detaya inmeye gerek olduğunu düşünmüyorum.Soru mantıkları İngilizce ile aynıdır. Arapça’da kullanılması gereken ama kullanılmayan soru tipleri var. Bizler kullanılması gerektiğini düşünüyoruz.

RÖPORTÖR: Kitap yazarlığı yapıyorsunuz. Yazarlık sürecinizden bahseder misiniz? Yazarlığınızdan bahseder misiniz?

KİŞİ: Önceleri İnternet çalışmaları yapıyordum. 2010’da Face grubu kurduk. Bu gruba sadece öğretmenleri alıyorduk.3000 üyemiz oldu. Ben daha önce bir kaç amatör olarak testler hazırlıyordum. Daha sonra bir yayın evi çalışmamı görüp bana ulaştı. Böyle bir çalışma yapacağından bahsetti. O zaman İnternet genelinde paylaşımları olan Enes Balı hocamla tanışma imkanımız oldu. Bilgisayar konusunda da biraz iyi olduğumdan böyle bir kitap çalışmasını yayın evi ile görüşüp ilk yayında 4 kitap çıkardık.Günümüze kadar her sene bir kaç kitap ilave ederek ortaokul ve lise seviyesinde test kitabı tamamlamış olduk. Ayrıca ileri düzey seviye için de “Anahtar Fiiller” kitabımızı yayınladık. Şu an hala yoğun bir şekilde çalışmalarımız devam ediyor. Tabi ki bu kitaplar yaklaşık her sınıf bazında on biner tane satılıyor. Ama bunun bize pek de bir getirisi yok. Bu işin dağıtımını sahip olan yayın evleri yapıyor. Biz ise belli bir oranda telif alıyoruz. Şu anda da 15 tane kitabımız oldu. “Hadislerle Arapça” ve “Sıfatlarla Arapça” ile ilgili kullanımı içeren bir kitap çalışmasına daha başlamış bulunmaktayız.

RÖPORTÖR: Arapça öğrenmede önerebileceğiniz İnternet siteleri,kitaplar ya da yazarlar var mıdır?

KİŞİ: “ELCEZİRE” haber kanalının Türkçe bölümü var.Burası özellikle takip edilmelidir. Videoyla Arapça öğrenmenin gerçekleşebileceğini pek düşünmüyorum. Dilin deneyimlenmesi gerektiğini düşünüyorum. Öncelikle elinizde Temel Dil Bilgisi kitabı olmalı. Alfa Yayınları’nın Dil Bilgisi kitabını tavsiye ederim. Metin ve okuma kitapları olarak Musa Yıldız ve Emrullah İşler’inkileri tavsiye ederim.İleri seviye metinler için de Nurettin Ceviz, Abdüssamed Bakkaloğlu,Muhsin Özalpdemir’in kitaplarını tavsiye ederim.

http://www.hhkoksal.com ‘u takip edebilirsiniz. Bu site Hasan Hüseyin KÖKSAL’ın kendisine aittir.

RÖPORTÖR:Çok teşekkürler ederim.

KİŞİ:Rica ederim.İyi günler.

Şimdi gelelim ikinci röportajımıza. Mevlüt USTAOĞLU hocamın röportajını yayınlamaya başlıyorum hemen.

RÖPORTÖR: Öncelikle hayat hikayenizden bahsedebilir misiniz acaba?

KİŞİ: İsmim Mevlüt USTAOĞLU. 1977’de Çankırı’da doğdum. Çankırı Anadolu Lisesi’nden mezun oldum. Selçuk ÜNİVERSİTESİ Arap Dili Ve Edebiyatı’nı bitirdim. Mezun olunca 7 yıl bekledim.Çünkü o sene Arapça alımı fazla olmadı. 2008’de Arapça Öğretmenliği’ne başladım. Öncesinde ücretli sınıf öğretmenliği yaptım. Hakkari-Yüksekova’da 3 yıl çalıştım. Sonra Beypazarı İmam Hatip Lisesi’nde 8.yılda devam ediyoruz.

RÖPORTÖR: Arapça denince ilk olarak aklınıza ne geliyor?

KİŞİ: Arapça’yı zenginlik dili olarak görüyorum. Her kelimenin 3-4 anlamı olan bir dil olmasından ötürü.Kur-an dili olması.

RÖPORTÖR: Arapça’nın diğer dillere nazaran daha zor olduğu gibi bir kanı var öğrenenler arasında. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?

KİŞİ: Doğru olduğunu düşünüyorum. Mesela Arapça’da 14 tane fiil çekimi var. Diğer dallara nazaran. İngilizce’deki kelimelerin 3-4 katı kelimeyle konuşuyoruz. Erkeklik ve dişilik vardır Arapça’da. Zorluğu diğerlerine göre daha fazladır bence de.

RÖPORTÖR: Arapça öğrenmeye sıfırdan başlayacak birine bir yol haritası çizmiş olsaydınız nasıl bir yol haritası çizerdiniz?

KİŞİ: Bol bol kelime ezberlemeli. Günde 3 kelime ezberlemeyi öneririm. Grammer daha sonra gelir. TRT-ARAPÇA’yı bir saat günde dinlemeliler. Arapça dergiler okuyabilirsiniz. Arapça nerelerde konuşuluyorsa oraya gidilmesi gerekiyor. Bir 6 ay kadar oralarda kalınmalı. İmkan varsa 1 seneyi geçmeli. Eğer kursa gidilecekse Türkçe konuşulmamalı diye düşünüyorum. Arapça konuşulmalı. Lehçe farklılıklarından ötürü yabancı hoca her zaman daha iyidir.

RÖPORTÖR: Arapça öğrenme maceranız nasıl başladı? Öğrenirken en çok zorlandığınız nokta neydi?

KİŞİ: Rehber öğretmenim sayesinde bu bölümü yazdım. Zaten İngilizce biliyordum.Bir de Arapça öğreneyim dedim. Ve Arapça’ya başladım. Kur-an’ı Kerim’i bilmeden başladım. Grammer’de çok zorlandım. Özel kalıplar var.Onlar başımızı bayağı bir ağrıttı.

RÖPORTÖR: Sizce Türkiye’de Arapça eğitimi nasıl? Yeterli mi?

KİŞİ: Ben yeterli olduğunu düşünmüyorum. Lisede hele ki hiç yeterli olduğunu düşünmüyorum. Dil sınıfı açılmıyor. Bir müfredat veriliyor. Grammer verelim derken bazı şeyleri veremiyoruz. Üniversite için de aynı şeyleri söyleyebiliriz. Bizim zamanımızda Arapça Öğretmenliği hiç olmadı. İsteriz ki üniversite 3. sınıfta yurt dışına göndersinler.

RÖPORTÖR: Sizce Arapça’yı hangi meslek dallarının öğrenmesi gereklidir?

KİŞİ: Şu an için doktorların öğrenmesinin şart olduğunu düşünüyorum. Ortadoğu’da ticaret yapanlar, Dış işleri Bakanlığı’nda çalışanlar,mühendisler için olmalıdır. Teknik terimlerde daha çok isterler.

RÖPORTÖR:YDS Arapça’da nasıl başarılı olunur?

KİŞİ: Sorular biraz zordur. Bol bol soru çözmek gerekiyor. Arapça okuyup yorumlamak gerekli. Kelime bilgimiz sağlam olursa devamı iyi gelir. Bir hocamız bilmediğimiz kelimeleri belirtmemizi ve o şekilde çalışmamızı söylemişti.

RÖPORTÖR: Arapça öğrenilebilecek İnternet siteleri,kitaplar ve yazarlar kimlerdir?

KİŞİ: Site olarak onlinearabic.com’u öneririm. Yazar olarak da Mahmut Mesutoğlu ve Meral Çörtü’yü öneririm.

RÖPORTÖR: Teşekkür ederim güzel bilgileriniz için.

KİŞİ:Rica ederim ne demek.

Bu yazımızı da burada sonlandırmış bulundurmaktayım. Arapça öğrenmek için edindiğim bilgileri sizlerle paylaştım. Umarım beğenirsiniz. Hasan Hüseyin KÖKSAL’a ve Mesut USTAOĞLU’na çok teşekkür ediyorum bana vakitlerini ayırıp bu kadar güzel bilgileri paylaştıkları için.

http://www.hhkoksal.com’u takipte kalabilirsiniz. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere.Sağlıcakla kalın:))

HURİYE BÜŞRA ÖZTÜRK

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: