ANKARA-SİNCAN ORGANİZE BÖLGESİ’NDE ÜRETİM FİRMASI MİKROPOR’DA İNSAN KAYNAKLARI UZMANI YUNUS KATI İLE RÖPORTAJ ZAMANI…

Merhaba sevgili okurlarım. Bugün sizlerle Ankara-Sincan Organize Bölgesi’nde üretim firması Mikropor’da İnsan Kaynakları Uzmanı Yunus Katı ile gerçekleştirdiğimiz röportajı paylaşacağım. Endüstri mühendisleri insan kaynakları departmanını yoğunlukla seçtiği için bunun ve kendisinin yurt dışı deneyimlerinin üzerine bir röportaj oldu.O halde başlayalım.

RÖPORTÖR: Merhaba Yunus Bey. Öncelikle bu röportajı kabul ettiğiniz için çok teşekkür ediyorum.Nasılsınız?

KİŞİ: Rica ederim. İyiyim,teşekkürler siz?

RÖPORTÖR: Ben de iyiyim. Teşekkür ederim. O halde başlayalım röportajımıza. Öncelikle Yunus Katı kimdir?

KİŞİ: 26 yaşındayım. Ankara-Beypazarı doğumluyum. Beypazarı Anadolu Öğretmen Lisesi’nde okudum. Lisede okurken öğretmenlikle ilgili dersler alırken öğretmen olmam konusunda üzerimde baskı yaşıyordum.Ama benim tercihlerimin arasında bir tane bile öğretmenlik yoktu. Hedefimdeki meslek kendimi geliştirebileceğim ve yükselebileceğim bir meslekti. Öğretmenlikte atanıp sabit bir konumda kalacaktım hep. Lise son sınıfta araştırdım.Böyle bir meslek olduğunu gördüm.Sakarya Üniversitesi İnsan Kaynakları Yönetimi bölümünü okudum. Yeni açılan  bir bölümdü ve ben üçüncü öğrencisiydim. Sakarya’da okurken dört senenin 6 ayı iş yeri eğitimiyle geçti. 8 dönemin 1 dönemi staj dönemiydi. 6. dönemde de Erasmus yapma fırsatı buldum Romanya’da 6 ay boyunca. İnsan Kaynakları’na dair bir çok şey görebilme fırsatı bulabildim. Yurt dışında bu bölümün çok daha gelişmiş olduğunu gördüm.

RÖPORTÖR: İş deneyimlerinizden bahseder misiniz? Şuan yaptığınız işinizden bahseder misiniz?

KİŞİ: Mezun olunca bir dönem iş aradım.Erkeklerde askerlik sorun çıkartıyordu. O yüzden askere gittim. Askerden geldikten sonra 3 ay iş aradım. Ankara’da Lokman Hekim Hastahanesi’nde İnsan Kaynakları Görevlisi olarak işe başladım. 7 kişilik bir ekipti. 2 sene boyunca çalıştım. Orada çalışmaya devam ederken başka bir firmadan teklif aldım. Olanakları daha iyi olan bir şirketti. Şuan oradayım. Sincan Organize Sanayi Bölgesi’nde Üretim Firması Mikropor’dayım. 5 lokasyonlu ve 180 ülkeye ihracat yapan bir firma. Genelde yan sanayi ürünleri üretimi yapmaktadır. Türekiye’ de çok tanınmıyor. 15 aydır orada çalışmaktayım.

RÖPORTÖR: İnsan Kaynakları bölümünde hangi bölüm mezunları çalışabilmektedir?

KİŞİ: Günümüzde İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi ve Mühendislik Fakültesi mezunları çalışabilmektedir. Ama ben doğru bulmuyorum. Aralarında sadece Endüstri Mühendisliği ve Çalışma Ekonomisi gibi bölümlerin çalışmasını doğru buluyorum. Diğer bölümlerin orada olması çok doğru değil.

RÖPORTÖR: Bu departmanda çalışacak birinin özellikleri nasıl olmalıdır?

KİŞİ: Öncelikle sabırlı olmalıdır. Sabırlı olmazsan asla başarılı olamayacağın bir iş.Şuan 2000 kişinin çalıştığı bir yerde çalışıyorum. Hepsinin sorunlarıyla tek tek ilgilenmek zorunda kalıyorum. İnsan Kaynakları şöyle bir bölüm; patrona karşı çalışanı,çalışana karşı patronu korumak zorundasın. Hep arada ezilen kişi sen oluyorsun. Sabrın yanında yenilikçi ve girişimci olmaları gerekiyor.

RÖPORTÖR: Şuan çalıştığınız departmanda tam olarak ne iş yapmaktasınız?

KİŞİ: Ben şuan işe alımdan ve eğitimden sorumluyum. Bunlar oldukça mülakatlar yapıyorum. Oryantasyon eğitimleri veriyorum. Daha sonra kurum içi eğitimlerle devam ediyorum.

RÖPORTÖR: Yurt dışı deneyimlerinizden bahseder misiniz?

KİŞİ: Şuan için toplam 5 ülkeye gittim. İlki Romanya’ydı. Oraya giderken korkularım vardı. Ama sonrasında hepsini yendim. Orada insanların size bakmadıklarını hissediyorsunuz. Herkes kendi hayat mücadelesindeydi. Oradayken Balkan turu yaptım. Makedonya, Arnavutluk ve Sırbistan’a gittim. Oradaki insanlar da bizden farklı insanlar değildi. Daha sonra iki hafta öncesinde Ukrayna’ya gittim. Yine aynı şekilde gözlemledim. İnsanlar bizlerden çok daha mutlu. Biz Türkiye’de pek çok şeyi kafaya takıyoruz. Orada öyle değil. Bütçe olarak bizden az olmalarına rağmen bizden çok daha mutlular.

RÖPORTÖR: Üniversitede kendinizi geliştirmek adına neler yaptınız?

KİŞİ: Kurslara katıldım. Bordroloma,mülakat eğitimleri gibi eğitimlere katıldım. Programlar öğrendim. Logo gibi. Bunun yanında müzikle ilgileniyordum. Belki okul hayatıyla ilgili değil ama kendimi bu konuda geliştirdim. Özel gitar dersi veriyorum şuan.Aynı zamanda Almanca ve İngilizce kurslarına gittim.Okul ortalamam da 2.71’di.

RÖPORTÖR: Ortalamanın önemi nedir?Okul markasının önemi nedir?

KİŞİ: Ortalamanın ve okul markasının çok önemli olduğunu düşünmüyorum. Sonuçta o insanı işe ben alıyorsam çok önemli değildir. Okul ortalamasının iş hayatındaki başarıyla orantılı olduğunu düşünmüyorum.

RÖPORTÖR: Peki,önünüze gelen Cv’de en çok neye bakardınız?

KİŞİ: İlk baktığım şey fotoğraftır. Başvurusundaki fotoğrafa bakıyorum. Çok anormal fotoğraf koyanlar var. Anormal şekilde fotoğraf koyanları direk eliyorum. Özgeçmiş onun aynasıdır.Onu tanıtıyor. Benim onu tanımam için ilk baktığım şey fotoğraftır. O özenmezse ben hiç özenmem. Ya da başvuru formunu dikkate alıyorum ilk olarak.

RÖPORTÖR: Şuan karşınıza bir mühendis adayı iş başvurusunda bulunsa önemli olarak bakacağınız şeyler nelerdir?

KİŞİ: Mülakata geldiğinde ilk önce dürüstlüğüne bakıyorum. Kendini doğru ifade etmesi çok önemli. İçine kapanık birini çok tercih etmiyorum.İngilizce seviyesi iyi olanları alıyorum.Çünkü yurt dışıyla ihracat yaptığı için İngilizce’nin önemli olduğunu düşünüyorum. Bilgi çok önemli değildir benim için. Bilgi sonradan öğrenilebilir. Fakat dürüstlük sonradan edinilemez. Bu faktör her zaman daha doğrudur. Başvuru formuyla mülakatta konuştukları farklı olan insanlar olabiliyor. Bu yüzden gerçekten önemli.

RÖPORTÖR: Stajyer alımı yapılıyor mu?

KİŞİ: Almıyoruz. İnsan Kaynakları’nın gizli bir bölüm olmasından ötürü odaya kimsenin girmemesi gerekir. İnsan Kaynakları bir şirketin yatak odasıdır diyebiliriz.

RÖPORTÖR: Stajlarınızı nerede yaptınız? Sizce bu bölüm için en iyi staj nerede yapılır?

KİŞİ: Beypazarı’nda Bak Piliç’te yaptım. Bana çok faydası olmadı. Çünkü ben işe alımda ilerlemek istiyordum. Bana uygun değildi. Burda sadece bordolama yaptım.İşe giriş çıkış saatleri düzenleme gibi işler yaptım. Bu staj en iyi kurumsal firmalarda yapılır.Henüz bu bölüm ülkemizde çok fazla oturmuş değil.

RÖPORTÖR: Peki işe alımlarda bilgi mi yoksa işi ne kadar çok istediği mi daha önemlidir?

KİŞİ: Bilgiden ziyade işi ne kadar istediği daha önemlidir benim için. Bir de” işe sizinle uzun süre devam edecek mi?” sorusunun cevabı da çok etkilidir. İnsan kaynakları için devamlılık önemlidir.

RÖPORTÖR: Çok teşekkür ederim. İyi günler.

KİŞİ: Rica ederim.İyi günler.

Bir röportajımızın sonuna daha gelmiş bulunmaktayız. Ben dinlerken çok keyif aldım umarım sizler de çok keyif alırsınız:)

HURİYE BÜŞRA ÖZTÜRK

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: